Nokia analyytikot, Halooooooo !


Perjantai 13.9.2013
Nokiaa kannattaa ostaa nyt ! Nokian siirtyminen verkkopainotteiseen liiketoimintaan muuttaa NSN:n sen omistavien patenttien kautta myös konserniin kuuluvien verkkoja hyödyntävien sovellustarjoajien profiilin uskottavaksi. Mersu ei jää varmasti viimeiseksi suurasiakkaaksi ja partneriksi. Verkon kehityksen hallinta, paikannus ja kartat yhdistettynä asiakkaitten sovelluksiin luo ekosysteemin jonka jokainen alalla oleva ymmärtää ja niinpä pörssikurssit jatkavat nousuaan. Jatkossakin tarvitaan asiakasliiketoiminnan ymmärtäjiä, markkinoiden muutosten ja kasvun ymmärrystä sekä key asiakkuuksien hallinnan ja kehittämisen osaamista, mutta ei niinkään kuluttajabusiness markkinointia. Kaikissa edellämainituista Nokia ei ole ollut vahvimmillaan, mutta mahdollisuudet ovat hyvät. Mene artikkeliin.

Tiistai 3.9.2013
Hevonen vai Aasi. Olisiko pitänyt ottaa oppia ICT -historiikista, mietittäessä Microsoft -polkua. Olisiko Nokian pitänyt sitoutua nopean strategian toteuttamiseen kun tietotaitoa oli ja olisiko pitänyt pystyä ja toteuttamaan ennakoivaa analysointia. Oliko Elop Troijan hevonen ja mitä muita eläimiä löytyy sidosryhmistä. Kuka on aasi ja kuka on susi, löytyykö jostain joku lammaskin. Henkinen isku varmaan, mutta vapauttaako se energiaa ja tehdäänkö tulevaisuuden kannalta oikeita asioita jotta ne vapautuvat resurssit saadaan oikeaan käyttöön eikä pelkästään harjoittelemaan yritystoiminnan tekemistä. Mikään tietokeskus ei riitä eikä NSN:n kasvattaminenkaan. Mene artikkeliin.

Keskiviikko 3.7.2013
NSN:n osto mahdollistaa ekosysteemin kehittämisen, mutta toisaalta jotkut arvostavat huippukallis elämys tuotteita enemmän
Nokia osti NSN:n takaisin, herättää epäilyksiä Mobiilipuolen myynnistä ja toisaalta mahdollistaa stabiilimman tilanteen jatkuvaan huhumyllyyn myynnistä. Analyytikotkin unohtavat viime aikojen puheet ekosysteemien rakentamisen eduista. Millaisen ekosysteemin rakentamisen NSN:n pilkkominen ja strategisten osien parempi integrointi mahdollistaakaan Nokialle. Samaan aikaan esimerkiksi design palkinnot kuulokkeiden muotoilusta, KATSO tästä, jäävät taka-alalle, mutta toisaalta Apple palkkaa VP:n Yves Saint Laurentilta, KATSO tästä, erikoisprojekteihinsa. Millaisen mielenkiintoisen tulevaisuuden molemmat suuntaukset mahdollistavatkaan ja mitä siirrot kertovat yritysten kulttuurista. Näkyykö tässä uutta segmentointia ? Mene artikkeliin.

Perjantai 10.05.2013
20-30 Sote -aluetta korvaa terveydenhoitopiirit
Vielä et voi tietää miten pitkälle joudut kulkemaan jotta saat terveydenhoitopalveluita haja-asutusalueella. Saatko varattua ajan, kulkeeko kyyti sopivasti, saatko sitä palvelua mitä odotit. Entä akuuteissa tapauksissa. Ketään ei varmaan lohduta tietää jos jono on pitkä tai jos palvelu ei ollut odotetun laatuista. Ei riitä että vastataan kysymykseen kyllä tai ei, useimmat varmaan haluavat tietää miksi, mitä tai miten. Laatua ja kokemusta tulee seurata ja se onnistuu oikeasti vain tapahtuman hetkellä. Siis heti käynnin yhteydessä. Muutos on välttämätön, mutta se ei poista laadun tarvetta. Mene artikkeliin.

Torstai 13.03.2013
Kuusamon terveyskeskus lopettaa jonot.
Poistumassa ovat ajat jossa terveyskeskuksissa jonotetaan ja odotetaan useita tunteja.Terveydenhoitajille siirttyy yhä enemmän vastuuta ja valtaakin. Nykytilanne, muutostyö ja toteutunut muutos...Kaikki vaativat asiakas/potilaspalautteen keräämistä, laadun analysointia ja kehitystyötä. Mitä Kuusamoon kuuluu... Mene artikkeliin.

Keskiviikko 27.02.2013
Datan käyttö kasvaa mobiilissa, kuka tarjoaa palveluita....
Älypuhelimet kasvattavat datan käytön ihan uusiin ulottuvuuksiin.Autojen omat verkot, veren sisäiset nanosensorit, omat mobiiliverkot Muutos on merkittävä indikaatio uusien palveluiden kehittäjille. Nyt pitäisi sauhuta jo kehitysyksiköissä ja palvelun tarpeiden miettijöillä. Mihin palveluihin näiden nykyisten peruspalveluiden jälkeen ollaan menossa. Teliasonera uskoo... Mene artikkeliin.

Keskiviikko 31.10.2012
Gartner:Elopin visio....
Nokian ja Microsoft Win8 ekosysteemi on etenemässä suuntaan joka oli nähtävissä jo kuukausi sitten. Pörssikurssit ovat jo nousussa, vielä kannattaa ostaa Nokiaa. Nyt vain hölmöt myyvät Nokiaa. Kuukausi sitten antamamme ennusteen mukaisesti moni olisi jo tehnyt sievoisen summan. Mutta vielä on tilaa. Mene artikkeliin.

Keskiviikko 17.10.2012
IT -johtajat valitsevat Windows 8:n
Odotettu kehitys tuo väistämättä likketoiminnan kasvua Nokian pussiin. Se ekosysteemin turvallisuus on valtaa erityisesti yritysmaailmassa. Voidaankin siis edelleen uskoa siiheen, että Nokian uudet puhelimet menestyvät yritysmaailmassa. HTC tulee imussa, mutta ennenkaikkea Tabletti titetokoneitten valmistus saa uutta värinää koska kokeilun ja selailun myötä siirtyminen Windows maailmaan antaa monille toimintatavoille uusia mahdollisuuksia. Nopeimmat etenevät jo käytännön teoissa ja 2013 tuleekin olemaan Nokian ja tablettitietokone valmistajien vuosi.
Mene artikkeliin.

Maanantai 15.10.2012
Japanilaiset ostavat USA:n kolmanneksi suurimman operaattorin
Japanilainen Softbank ostaa Cnbc:n mukaan 70% USA:laisesta Sprint operaattorista. Sprint on pitkän matkan kulkenut teleoperaattorin polulla. Aikanaan Suomessakin HPY:n (Elisa) käytössä olleet puhelinkeskukset tietokoneineen olivat Sprintin toimittamia kokonaisuuksia. Sprint aikoo jatkaa kehittymistään ja puolestaan käyttää saamiaan rahoja partnerinsa Cleanwaren ostoon veikkaa Cnbc:n lähteet. Onneksi täällä pimeässä pohjolassa kaikki säilyy vakaana ja ennallaan. Operaattorit tuijottavat napaansa ja ulkomaiset ostajat ovat kaikonneet Islantilaisten myötä. Olisiko nyt aika sijoittaa uuteen, osaamiseen ja johonkin ainutlaatuiseen joilla voisi olla arvoa tulevina nousukauden vuosina, vai otetaanko vaan uusia kännyköitä myyntiin ja odotellaa maksuTV:n kasvua.
Mene artikkeliin.

Perjantai 19.10.2012
Työhyvinvointikin on paremmin Ruotsissa. Joko tehdään jotain...
Investointien suuruus ei ole merkittävä tekijä. Asenne, systemaattisuus yhteistyön henki sen sijaan merkitsevät. Osaamisen kasvattaminen ilman ennakoivaa näkyvää ei toimi ja ivestoinnitkin valuvat hukkaan. Yksityisyrittäjät ovat vähintäänkin yhtä huonossa jamassa. Puhutaan innovoinnista ja yrittämisestä, mutta eteneekö asiat.
Mene artikkeliin.

Torstai 10.10.2012, Microsoft potkii raja-aitoja
Microsoft laitteistojen ja sovellusten integraattorin
Tuloksena mahdollisesti parempaa käyttökokemusta, nopeammin ja innovatiivisia ratkaisuja. Jos ei Nokia jo kehitä liiketoimintaan ja/tai kuluttajielle paremmin suuntautuvia ratkaisuja myös ohjelmistojen suhteen, niin nyt alkaa olla kiire. Sillä MS:n Apple tyyppinen ekosysteemin hallinta saattaa olla liian iso pala. Mutta haluaako Nokia kehittää ratkaisujaan pitemmälle perusratkaisuista kuten kartat ja video/kuvaaminen. Miten paljon Nokiassa uskotaan markkinoiden pillkoontumiseen käyttäjäryhmien mukaan.
Mene artikkeliin.

Perjantai 6.9.2012
Nokia Lumia 920, hyviä ominaisuuksia,....Langaton akkujen lataus, värikuorien vaihtomahdollisuus, loistava näytön kirkkaus ja kaikki ne kameran ominaisuudet, WOW !

Millä ominaisuuksilla windows 8 peittoaa Android ja Apple -ratkaisut, ei riitä että yritysmaailma suosii Windowsia. Millaisiin ratkaisuihin uuden kameran piirteet toimivat parhaiten.
Samaan aikaan Google lanseeraa uutisen jossa kerrotaan heidänkin käyttävän Nokian karttaratkaisua osana tarjontaansa. Hyvä, hyvä, huutivat nopeimmat. Toiselta puolen katsottuna voidaan ajatella Googler haluava viestiä, että Nokia on hyvä ja toimiva karttaratkaisuiden toimittaja ja näin pilkotaan Nokian fokus pienempään tarjontaan. Kun samaan aikaan tarkastellaan Nokia markkinointiviestintää ja siihen liittyvää tarjontaa

Nopeasti voidaan päätellä Nokian pystyvän toimittamaan lähes erinomaisia teknisiä ratkaisuja markkinoille, mutta itse markkinoinnin fokus vielä kysyttää.

Perjantai 4.9.2012
Katso ! Nokia tehohoidossa.
Aina on helppoa olla viisas jälikäteen, mutta mitä jos.. Se logistinen tehokkuus olisi myös näkynyt asiakaskokemuksen ja käyttöliittymien sekä sovellustason osaamisena. Mitä jos markkinoita olisi oikeasti pyritty ennakoimaan ja tulemaan lähelle asiakaskokemusta. Mitä jos uusien järjestelmien ja avoimen maailman ymmärtämisessä olisikin hyödynnetty Nokian 1985-90 sovellus ja järjestelmäosaamisen jäljellä olevia hippusia. Olisiko laitteistopainotteisuuden tasapainottajana ollut järjestelmäosaaminen asiakastarvelähtöisesti. Olisiko Fujitsun, Tiedon ja Digian osaamistarjonnat olleet toisenlaisia. Keksikö Nokia ketterän strategian ja käyttikö se itse sitä tarpeellisissa määrin.Vielä vuonna 2000 tarpeellista ohjelmisto-osaamista oli käytettävissä, mutta... Mene artikkeliin.

Torstai 28.9.2012
Testit putkessa jaseuraajiakin jo riittää.
Nokia on pärjännyt hyvin kuvaamisen testeissä. Kuvan vakaaja toimii paremmin kuin pahimmilla kilpailijoilla, hämäräkuvauksessakin testitulokset ovat parasta mahdollista. Kun edellä olevaan liitetään karttasovellukset, design ja uusia innovatiivisia piirteitä on pakko myöntää olevansa tyytyväinen odotellessaan Nokia 920 hinnoittelua ja saannin julkistusta.
Mene artikkeliin.

Torstai 20.9.2012
HTC, uudet Windows puhelimet. Kohta alkaa oikea kilpailu ja Nokia on siinä vahvoilla, HTC julkisti uudet Windows puhelimet ja Samsung on tehnyt saman jo aiemmin. Microsoftin Ballmer nostattaa HTC:n tulemista. Tämä on Nokian onni. Nyt alkaa oikea kilpailu Windows vastaan muut ja kuka on paras Windows mobiililaite toimittaja. Nokian brändillä, logistiikalla ja jopa vielä muotoilullakin on nyt näytön paikka. Ja mikä ettei onhan niistä näyttöä jo aiemmilta ajoilta ja taitavat HTC:n puhelimet jopa muistuttaa uusimpia Nokialaisia. Nyt kun saadaan Nokia applikaatiotoiminta eteenpäin niin....Nyt kannattaa jo sijoittaa Nokiaan.
Mene artikkeliin.

Keskiviikko 12.9.2012
Fujitsu Mustalle listalle !
Iso vai pieni toimittaja, kummassa vara parempi. Ennen oli tapana sanoa, että kun IT -johtaja osti riittävän isolta toimittajalta niin ei voinut saada potkuja tehtävistään. Jo siihen aikaan isot toimittajat olivat ylitse muiden. Maksat enemmän koska on turvallinen toimittaja, saat ns. enemmän mahdollisia resurssseja käyttöösi, projektipäällikköä saattoi vaihtaa kuukausittain jomman kumman toiveesta. Gillad nimitti syntyvää tilannetta blind spotiksi, sokea piste, perustuen siihen että toimittava organisaatio tuudittautui siihen, että he voivat tehdä lähes mitä vain ja tilanne ei muutu. Toisaalta 1-5 hengen yritystä saa joidenkin organisaatioiden mielestä käyttää hyväkseen miten haluaa,joku onneton yrittäjä tekee halvemmalla kuin palkattu työntekijä ja kantaa riskit ja verot asiasta jonka jälkeen vielä se osaaminenkin saattoi siirtyä asiakkaalta jollekin isommalle toimittaja yritykselle. Ja asiakas sai huomattavan paljon enemmän tunteja, halvemmalla ja riskittömästi. Tämän kaiken jälkeen ihmetellään mikis yrittäjyys ei kiinnosta. Yrittäjyys ja innovaatiot lähtevät edistymään kun jokaisen osapuolen näkemys yhteistyöstä ja osaamisesta sekä tarpeesta ovat yhteisesti ymmärrettyjä ja hyväksyttyjä. Katso lisää Kauppalehdestä.

Asko Horttanainen
asko.horttanainen (at) forebi.com
+358400855657